TARTA z Owocami
Tarta z Owocami
SKŁADNIKI na 8 porcji
CIASTO :
DEKORACJA :
WIERZCH :
Do farszu można użyć innych świeżych owoców
WYKONANIE :
1 - Aby przygotować ciasto , należy do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło
rozetrzeć , aż składniki zaczną przypominać zacierki. Dodać wodę i wyrobić ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
2 - Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do pieczenia tart
o średnicy 24 cm. Nakłuć spód ciasta widelcem i schłodzić w lodówce przez
kolejne 30 minut.
3 - Przygotować farsz :
wymieszać maliny i śliwki z cukrem , a następnie przełożyć na ciasto w formie.
4 - Wymieszać w misce mąkę, cukier i masło , rozetrzeć aż składniki zaczną przypominać
zacierki. Dosypać orzechy i cynamon. Wymieszać
5 - Wysypać masę na owoce i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200*C
przez 20-25 minut , aż wierzch będzie złocisty. Podawać ze śmietaną .
Smacznego
SKŁADNIKI na 8 porcji
CIASTO :
- 150g mąki pszennej + mąka do podsypania
- 25g cukru
- 125g pokrojonego w kostkę masła
- 1 łyżka stołowa wody
- 250g świeżych malin
- 450g śliwek, bez pestek , pokrojonych w ósemki
- 3 łyżki stołowe brązowego cukru
DEKORACJA :
- śmietana 18%
WIERZCH :
- 125g mąki pszennej
- 75g brązowego cukru
- 100g masła pokrojonego w kostkę
- 100g posiekanych orzechów
- ( może być mieszanka różnych gatunków )
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Do farszu można użyć innych świeżych owoców
WYKONANIE :
1 - Aby przygotować ciasto , należy do miski wsypać mąkę i cukier, dodać masło
rozetrzeć , aż składniki zaczną przypominać zacierki. Dodać wodę i wyrobić ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
2 - Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do pieczenia tart
o średnicy 24 cm. Nakłuć spód ciasta widelcem i schłodzić w lodówce przez
kolejne 30 minut.
3 - Przygotować farsz :
wymieszać maliny i śliwki z cukrem , a następnie przełożyć na ciasto w formie.
4 - Wymieszać w misce mąkę, cukier i masło , rozetrzeć aż składniki zaczną przypominać
zacierki. Dosypać orzechy i cynamon. Wymieszać
5 - Wysypać masę na owoce i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200*C
przez 20-25 minut , aż wierzch będzie złocisty. Podawać ze śmietaną .
Smacznego
Komentarze