Szarlotka
Szarlotka pani Jadwigi
Składniki :
CIASTO
NADZIENIE
LUKIER
WYKONANIE
1 - Na stolnicy wymieszać obie mąki , zagnieść z tłuszczem i śmietaną.
Dodać cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Wyrabiać około 10 minut.
2 - Gładkie ciasto owinąć folią spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki.
3 - Jabłka cienko obrać , drobno pokroić, wymieszać z cynamonem i lekko podsmażyć .
4 - Przygotować blache około 40cm x 24 cm x 4 cm
Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokątne placki. Jednym wylepić spód blachy i
posypać tartą bułką , następnie rozsmarować na tym cieście jabłka i przykryć je drugim
plackiem.
5 - Wstawić placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180*C i piec około 60 minut.
6 - Zrobić lukier z cukru pudru , 3 łyżek wrzącej wody i soku z wyciśniętej cytryny, utrzeć lukier
7 - Upieczoną szarlotkę odstawić i polać lukrem , pozostawić do ostygnięcia .
Smacznego
Składniki :
CIASTO
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 25dkg margaryny lub masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki stołowe bułki tartej
NADZIENIE
- 2 kg jabłek
- cynamon
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki stołowe wrzącej wody
- 1 cytryna
WYKONANIE
1 - Na stolnicy wymieszać obie mąki , zagnieść z tłuszczem i śmietaną.
Dodać cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Wyrabiać około 10 minut.
2 - Gładkie ciasto owinąć folią spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki.
3 - Jabłka cienko obrać , drobno pokroić, wymieszać z cynamonem i lekko podsmażyć .
4 - Przygotować blache około 40cm x 24 cm x 4 cm
Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokątne placki. Jednym wylepić spód blachy i
posypać tartą bułką , następnie rozsmarować na tym cieście jabłka i przykryć je drugim
plackiem.
5 - Wstawić placek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180*C i piec około 60 minut.
6 - Zrobić lukier z cukru pudru , 3 łyżek wrzącej wody i soku z wyciśniętej cytryny, utrzeć lukier
7 - Upieczoną szarlotkę odstawić i polać lukrem , pozostawić do ostygnięcia .
Smacznego
Komentarze