Szarlotka

                     Szarlotka  pani  Jadwigi


                                                     Składniki  :
          
               CIASTO
             
  • 2,5         szklanki  mąki  pszennej 
  • 1,5         szklanki  mąki  ziemniaczanej
  •  1           szklanka  cukru  pudru
  •  2            jajka
  • 25dkg    margaryny  lub  masła
  •  1/2        szklanki  kwaśnej  śmietany
  •  2           płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1           cukier waniliowy
  •  3           łyżki  stołowe bułki  tartej


              NADZIENIE   


  • 2 kg        jabłek
  •                cynamon


              LUKIER 


  •  1           szklanka cukru  pudru
  •  3           łyżki  stołowe  wrzącej  wody
  •  1           cytryna




                            WYKONANIE




1 - Na stolnicy wymieszać obie  mąki ,  zagnieść z tłuszczem  i śmietaną.  
      Dodać  cukier  puder,  jajka,  proszek  do  pieczenia i  cukier  waniliowy.  
      Wyrabiać  około  10 minut.


2 -  Gładkie  ciasto owinąć  folią  spożywczą i  na  godzinę  włożyć  do  lodówki.



3 -  Jabłka  cienko  obrać , drobno  pokroić, wymieszać z cynamonem i  lekko  podsmażyć .



4 -  Przygotować blache  około  40cm x 24 cm x 4 cm
      Schłodzone  ciasto  rozwałkować na dwa  prostokątne  placki.  Jednym  wylepić  spód  blachy i
      posypać  tartą  bułką ,  następnie  rozsmarować  na  tym  cieście  jabłka  i  przykryć  je  drugim
      plackiem.


5 -  Wstawić  placek  do  piekarnika  rozgrzanego do  temperatury  180*C   i  piec  około  60 minut.
     
6 -  Zrobić  lukier z cukru  pudru , 3 łyżek wrzącej  wody i soku z wyciśniętej  cytryny,  utrzeć lukier

7 -  Upieczoną  szarlotkę  odstawić i  polać  lukrem , pozostawić  do  ostygnięcia .






                         Smacznego
      

Komentarze

Popularne posty