Kruchy Keks
Kruchy Keks
SKŁADNIKI :
WYKONANIE :
1 - Posmarować masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm. i wyłożyć pergaminem
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , dodawać stopniowo jajko i przez
cały czas miksować masę. Dodać mąkę , proszek do pieczenia i kaszę , starannie
mieszając. Dodać bakalie i owoce kandyzowane, orzechy i skórkę z cytryny. Wlać sok
z cytryny i mleko , dokładnie wymieszać.
2 - Przełożyć masę do przygotowanej foremki i wygładzić wierzch .
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez około godzinę, aż do chwili
gdy wbita wykałaczka w pieczone ciasto będzie czysta.
Pozostawić ciasto w foremce do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy wyjąć.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 100g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 50g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g kaszy kukurydzianej
- 225g bakalii i owoców kandyzowanych
- 25g orzechów piniowych
- 4 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe mleka
- starta skórka z 1 cytryny
WYKONANIE :
1 - Posmarować masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm. i wyłożyć pergaminem
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , dodawać stopniowo jajko i przez
cały czas miksować masę. Dodać mąkę , proszek do pieczenia i kaszę , starannie
mieszając. Dodać bakalie i owoce kandyzowane, orzechy i skórkę z cytryny. Wlać sok
z cytryny i mleko , dokładnie wymieszać.
2 - Przełożyć masę do przygotowanej foremki i wygładzić wierzch .
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez około godzinę, aż do chwili
gdy wbita wykałaczka w pieczone ciasto będzie czysta.
Pozostawić ciasto w foremce do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy wyjąć.
Smacznego
Komentarze