Kruchy Keks

                                 Kruchy  Keks

                   SKŁADNIKI :


  • 100g     masła
  • 100g     cukru
  •   2         jajka
  • 50g       mąki  pszennej
  •   2         łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  • 100g     kaszy  kukurydzianej
  • 225g     bakalii  i  owoców  kandyzowanych
  • 25g       orzechów  piniowych
  •   4         łyżki  stołowe  soku  z  cytryny  
  •   2         łyżki  stołowe  mleka
  •              starta  skórka  z  1  cytryny

                       WYKONANIE :

1 -  Posmarować  masłem  okrągłą   formę do  pieczenia  o  średnicy  18 cm.  i  wyłożyć  pergaminem
      W  misce  utrzeć  masło  z  cukrem  na  puszystą  masę ,  dodawać  stopniowo  jajko  i  przez 
      cały  czas  miksować  masę.   Dodać  mąkę ,  proszek  do  pieczenia  i  kaszę  ,  starannie 
      mieszając.  Dodać  bakalie  i  owoce  kandyzowane,  orzechy  i  skórkę  z  cytryny.  Wlać  sok
      z  cytryny  i    mleko ,  dokładnie  wymieszać.

2 -  Przełożyć  masę  do  przygotowanej  foremki  i  wygładzić  wierzch .
       Piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  temperatury  180*C   przez  około  godzinę,  aż  do  chwili 
       gdy  wbita  wykałaczka w  pieczone  ciasto  będzie  czysta.
       Pozostawić  ciasto  w  foremce  do  całkowitego  ostygnięcia  i  dopiero  wtedy  wyjąć.


                   Smacznego     

Komentarze

Popularne posty