KEKS Z ORZECHAMI
KEKS Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI na 8 porcji
- 225g mąki pszennej
- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 125g mleka
- 4 łyżki stołowe soku pomarańczowego
- 150g oliwy
- 100g bakalii
- 25g orzechów piniowych
WYKONANIE
1 - Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18cm i wyłożyć
pergaminem.
2 - Do miski przesiać mąkę , dosypać cukier i wymieszać.
3 - Pośrodku zrobić wgłębienie , wlać mleko i sok. Wymieszać drewnianą łyżką ,
a następnie wyrobić.
a następnie wyrobić.
4 - Dodać oliwę , dokładnie wymieszać na gładką masę.
5 - Wrzucić bakalie i orzechy , dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki.
6 - Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 45 min. , aż ciasto nabierze
złocistej barwy i będzie się uginać przy dotykaniu.
złocistej barwy i będzie się uginać przy dotykaniu.
7 - Pozostawić na kilka minut w foremce , przełożyć na metalową kratkę i pozostawić
do ostygnięcia.
8 - Podawać pokrojone w plastry.
Smacznego.
Komentarze