Keks cytrynowy

                      Keks  cytrynowy       



          Składniki  na  8  porcji




  •  175g    miękkiego  masła
  •  175g    brązowego  cukru
  •    3        jajka
  • 175g     mąki  przennej
  • 1 i 1/2   łyżeczki  proszku  do   pieczenia
  •    4        łyżki  stołowe  soku  z  cytryny
  •              starta  skórka  z  1  cytryny
  • 125g     posiekanych  owoców   kandyzowanych
  •              cukier  puder  do  posypania






                       WYKONANIE:


1 -  Posmarować  tłuszczem formę  do  pieczenia i wyłożyć pergaminem. 
      W  misce  utrzeć  masło  z   cukrem  na  puszystą  masę , stopniowo  wlewać  jajka , 
       cały  czas  ucierając.  Wsypać  mąkę,  delikatnie  wymieszać. 
      Dodać  skórkę i sok z cytryny, a następnie  kandyzowane  owoce 
     ( Przed  posiekaniem   najpierw   umyć , a  następnie  dokładnie  osuszyć  owoce dzięki 
      temu  nie  opadną  na  dno  ciasta ) .
      Delikatnie  wymieszać.


2 -  Przelać  masę  do   foremki  i  wygładzić  wierzch.  
      Piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  temperatury  180*C przez 60 - 70  minut, aż  ciasto 
      wyrośnie.   Pozostawić  na  5 minut  w  foremce ,   przed   podaniem  posypać  cukrem  pudrem.



                        Smacznego

Komentarze

Popularne posty