Keks cytrynowy
Keks cytrynowy
Składniki na 8 porcji
WYKONANIE:
1 - Posmarować tłuszczem formę do pieczenia i wyłożyć pergaminem.
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , stopniowo wlewać jajka ,
cały czas ucierając. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać.
Dodać skórkę i sok z cytryny, a następnie kandyzowane owoce
( Przed posiekaniem najpierw umyć , a następnie dokładnie osuszyć owoce dzięki
temu nie opadną na dno ciasta ) .
Delikatnie wymieszać.
2 - Przelać masę do foremki i wygładzić wierzch.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez 60 - 70 minut, aż ciasto
wyrośnie. Pozostawić na 5 minut w foremce , przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Składniki na 8 porcji
- 175g miękkiego masła
- 175g brązowego cukru
- 3 jajka
- 175g mąki przennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki stołowe soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 125g posiekanych owoców kandyzowanych
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
1 - Posmarować tłuszczem formę do pieczenia i wyłożyć pergaminem.
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , stopniowo wlewać jajka ,
cały czas ucierając. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać.
Dodać skórkę i sok z cytryny, a następnie kandyzowane owoce
( Przed posiekaniem najpierw umyć , a następnie dokładnie osuszyć owoce dzięki
temu nie opadną na dno ciasta ) .
Delikatnie wymieszać.
2 - Przelać masę do foremki i wygładzić wierzch.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez 60 - 70 minut, aż ciasto
wyrośnie. Pozostawić na 5 minut w foremce , przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze