Ciasto Marchewkowe
Ciasto Marchewkowe
SKŁADNIKI :
POLEWA
WYKONANIE :
1 - Posmarować tłuszczem kwadratową formę do pieczenia i wyłożyć pergaminem.
Do dużej miski przesiać mąkę , sól , proszek do pieczenia i cynamon.
Dosypać cukier i wymieszać. Wlać olej i wbić jajka, dokładnie wymieszać.
Dodać marchew , wiórki kokosowe i posiekane orzechy , wymieszać.
2 - Przelać ciasto do przygotowanej foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury
180*C przez około 20 - 25 minut. Pozostawić w foremce do ostygnięcia.
3 - W tym czasie przygotować polewę. W misce utrzeć na puszystą masę masło z cukrem,
serem i sokiem z cytryny. Wyjąć ciasto z formy i pokroić na kawałki. Każdy kawałek
posmarować polewą i przybrać kawałkami orzechów.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 125g brązowego cukru
- 2 jajka
- 100ml oleju słonecznikowego
- 125g marchwi, obranej i drobno startej
- 25g wiórków kokosowych
- 25g posiekanych orzechów włoskich + orzechy do przybrania
POLEWA
- 50g miękkiego masła
- 50g pełnotłustego białego sera
- 225g przesianego cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE :
1 - Posmarować tłuszczem kwadratową formę do pieczenia i wyłożyć pergaminem.
Do dużej miski przesiać mąkę , sól , proszek do pieczenia i cynamon.
Dosypać cukier i wymieszać. Wlać olej i wbić jajka, dokładnie wymieszać.
Dodać marchew , wiórki kokosowe i posiekane orzechy , wymieszać.
2 - Przelać ciasto do przygotowanej foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury
180*C przez około 20 - 25 minut. Pozostawić w foremce do ostygnięcia.
3 - W tym czasie przygotować polewę. W misce utrzeć na puszystą masę masło z cukrem,
serem i sokiem z cytryny. Wyjąć ciasto z formy i pokroić na kawałki. Każdy kawałek
posmarować polewą i przybrać kawałkami orzechów.
Smacznego
Komentarze