Ciasto Marchewkowe

               Ciasto  Marchewkowe



                              SKŁADNIKI :

  • 125g      mąki  pszennej 
  •   1          łyżeczka  proszku  do  pieczenia
  •               szczypta   soli
  •   1          łyżeczka  mielonego  cynamonu
  • 125g      brązowego  cukru
  •   2          jajka
  • 100ml   oleju  słonecznikowego
  • 125g     marchwi, obranej  i  drobno  startej
  • 25g       wiórków  kokosowych 
  • 25g       posiekanych  orzechów  włoskich  +  orzechy  do  przybrania

                               POLEWA

  • 50g       miękkiego  masła
  • 50g       pełnotłustego  białego  sera
  • 225g     przesianego  cukru  pudru
  •   1         łyżeczka  soku  z  cytryny

                              WYKONANIE :


1 -  Posmarować  tłuszczem  kwadratową  formę  do  pieczenia  i  wyłożyć  pergaminem.
       Do  dużej  miski  przesiać  mąkę ,  sól ,  proszek  do  pieczenia  i  cynamon.
      Dosypać  cukier  i  wymieszać.   Wlać  olej  i  wbić  jajka,  dokładnie  wymieszać.
      Dodać  marchew ,  wiórki  kokosowe  i  posiekane  orzechy ,  wymieszać.

2 -  Przelać  ciasto  do  przygotowanej  foremki  i  piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  temperatury 
       180*C  przez  około  20 - 25  minut.   Pozostawić  w  foremce  do  ostygnięcia.

3 -  W  tym  czasie  przygotować  polewę.  W   misce  utrzeć  na  puszystą  masę  masło  z  cukrem,
       serem  i  sokiem  z  cytryny.   Wyjąć  ciasto  z  formy  i  pokroić  na  kawałki.   Każdy  kawałek
       posmarować   polewą  i  przybrać  kawałkami  orzechów.


                                   Smacznego 
       

    

Komentarze

Popularne posty