Biszkopt z Makiem

                               Biszkopt  z  Makiem


        SKŁADNIKI  na  8   porcji



  •    225g    miękkiego  masła
  •    175g    brązowego  cukru
  •       3       jajaka
  •    350g    mąki  pszennej
  •   3 i 1/2   łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  •      1       łyżka  stołowa  maku 
  •      6       łyżek  stołowych  mleka
  •   1 - 2     kawałki  skórki  z  owoców  cytrusowych
  •               starta  skórka  z  jednej cytryny


                   WYKONANIE : 




 1 -  Posmarować  masłem  formę  do  keksa  o  pojemności  około  900g


 2 -  W  misce , utrzeć  masę  z  masła  i  cukru


 3 -  Stopniowo  wlewać  jajka , cały  czas  ucierając  masę


 4 -  Do  miski  przesiać  mąkę  ,  dosypać  mak  i  startą  skórkę  z  cytryny , wlać  mleko 
        i  starannie   wymieszać 


 5 -  Przełożyć  masę  do  przygotowanej  foremki  i   wyrównać  wierzch


 6 -  Piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  160*C  przez  20  minut


 7 -  Wyjąć  ciasto  z  piekarnika  , na wierzchu  ułożyć  skórkę  z  cytrusów  i  wstawić 
        do  piekarnika  na   kolejne  40  minut  lub  do  chwili,  gdy  ciasto  dobrze  wyrośnie, 
        a  wykałaczka  czy zapałka  po  wyciągnięciu  z  ciasta  będzie czysta


 8 -  Ciasto  pozostawić  w  foremce ,  aby  przestygło




                                  Smacznego   

Komentarze

Popularne posty