Biszkopt z Makiem
Biszkopt z Makiem
SKŁADNIKI na 8 porcji
WYKONANIE :
1 - Posmarować masłem formę do keksa o pojemności około 900g
2 - W misce , utrzeć masę z masła i cukru
3 - Stopniowo wlewać jajka , cały czas ucierając masę
4 - Do miski przesiać mąkę , dosypać mak i startą skórkę z cytryny , wlać mleko
i starannie wymieszać
5 - Przełożyć masę do przygotowanej foremki i wyrównać wierzch
6 - Piec w piekarniku rozgrzanym do 160*C przez 20 minut
7 - Wyjąć ciasto z piekarnika , na wierzchu ułożyć skórkę z cytrusów i wstawić
do piekarnika na kolejne 40 minut lub do chwili, gdy ciasto dobrze wyrośnie,
a wykałaczka czy zapałka po wyciągnięciu z ciasta będzie czysta
8 - Ciasto pozostawić w foremce , aby przestygło
Smacznego
SKŁADNIKI na 8 porcji
- 225g miękkiego masła
- 175g brązowego cukru
- 3 jajaka
- 350g mąki pszennej
- 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka stołowa maku
- 6 łyżek stołowych mleka
- 1 - 2 kawałki skórki z owoców cytrusowych
- starta skórka z jednej cytryny
WYKONANIE :
1 - Posmarować masłem formę do keksa o pojemności około 900g
2 - W misce , utrzeć masę z masła i cukru
3 - Stopniowo wlewać jajka , cały czas ucierając masę
4 - Do miski przesiać mąkę , dosypać mak i startą skórkę z cytryny , wlać mleko
i starannie wymieszać
5 - Przełożyć masę do przygotowanej foremki i wyrównać wierzch
6 - Piec w piekarniku rozgrzanym do 160*C przez 20 minut
7 - Wyjąć ciasto z piekarnika , na wierzchu ułożyć skórkę z cytrusów i wstawić
do piekarnika na kolejne 40 minut lub do chwili, gdy ciasto dobrze wyrośnie,
a wykałaczka czy zapałka po wyciągnięciu z ciasta będzie czysta
8 - Ciasto pozostawić w foremce , aby przestygło
Smacznego
Komentarze