Biszkopt Pomarańczowy

                                        Biszkopt   Pomarańczowy




                                  SKŁADNIKI   na  8  porcji



  •   2        klementynki
  • 175g    miękkiego  masła
  • 175g    cukru
  •   3        jajka
  • 175g    mąki  pszennej
  •   2        łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  •   3        łyżki  stołowe  mielonych  migdałów 
  •   3        łyżki  stołowe  śmietany 18%


                          Lukier  i  kruszonka :


  •   3       łyżki  stołowe  soku  z  klementynek
  •   2       łyżki  stołowe  cukru
  •   3       rozkruszone  kostki  cukru


                    Wykonanie :


1 -  Posmarować masłem  okrągłą  formę  do  pieczenia  o  średnicy  18cm. i  wyłożyć  pergaminem


2 -  Obrać  klementynki  ze  skórki  i  drobno  ją  posiekać.  W  dużej  misce  utrzeć  na  puszystą  
       masę  masło z  cukrem  i  posiekaną  skórką  z  klementynek 
       ( można również  zmiksować  skórkę razem z cukrem )


3 -  Stopniowo  wlewać  jajka , cały  czas  ucierając  masę.  Dosypać  mąkę , ostrożnie  wymieszać,
       następnie  dosypać  mielone  migdały  i  wlać  śmietanę.  Dokładnie  wymieszać.  
       Przełożyć  masę  do  foremki


4 -  Piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  temperatury  180*C  przez  około  godzinę.  
      Pozostawić  biszkopt  w  foremce  do  przestygnięcia.


5 -  Przygotować  lukier:
       Do rondelka  wlać  sok  z  klementynek  i  wsypać  cukier.  Gotować  na  małym  ogniu , 
       przez 5 minut  mieszając.


6 -  Ciasto  polewać  lukrem , aż  biszkopt  całkowicie  wchłonie   płyn.  
       Posypać  pokruszonymi  kostkami  cukru.




                   Smacznego   
 

    Komentarze

    Popularne posty