Biszkopt Pomarańczowy
Biszkopt Pomarańczowy
SKŁADNIKI na 8 porcji
Lukier i kruszonka :
Wykonanie :
1 - Posmarować masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18cm. i wyłożyć pergaminem
2 - Obrać klementynki ze skórki i drobno ją posiekać. W dużej misce utrzeć na puszystą
masę masło z cukrem i posiekaną skórką z klementynek
( można również zmiksować skórkę razem z cukrem )
3 - Stopniowo wlewać jajka , cały czas ucierając masę. Dosypać mąkę , ostrożnie wymieszać,
następnie dosypać mielone migdały i wlać śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do foremki
4 - Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez około godzinę.
Pozostawić biszkopt w foremce do przestygnięcia.
5 - Przygotować lukier:
Do rondelka wlać sok z klementynek i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu ,
przez 5 minut mieszając.
6 - Ciasto polewać lukrem , aż biszkopt całkowicie wchłonie płyn.
Posypać pokruszonymi kostkami cukru.
Smacznego
SKŁADNIKI na 8 porcji
- 2 klementynki
- 175g miękkiego masła
- 175g cukru
- 3 jajka
- 175g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe mielonych migdałów
- 3 łyżki stołowe śmietany 18%
Lukier i kruszonka :
- 3 łyżki stołowe soku z klementynek
- 2 łyżki stołowe cukru
- 3 rozkruszone kostki cukru
Wykonanie :
1 - Posmarować masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18cm. i wyłożyć pergaminem
2 - Obrać klementynki ze skórki i drobno ją posiekać. W dużej misce utrzeć na puszystą
masę masło z cukrem i posiekaną skórką z klementynek
( można również zmiksować skórkę razem z cukrem )
3 - Stopniowo wlewać jajka , cały czas ucierając masę. Dosypać mąkę , ostrożnie wymieszać,
następnie dosypać mielone migdały i wlać śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do foremki
4 - Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C przez około godzinę.
Pozostawić biszkopt w foremce do przestygnięcia.
5 - Przygotować lukier:
Do rondelka wlać sok z klementynek i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu ,
przez 5 minut mieszając.
6 - Ciasto polewać lukrem , aż biszkopt całkowicie wchłonie płyn.
Posypać pokruszonymi kostkami cukru.
Smacznego
Komentarze