Babka Pomarańczowa
Babka Pomarańczowa
SKŁADNIKI :
SYROP :
WYKONANIE :
1 - Posmarować tłuszczem formę do babki o średnicy 25cm i wysypać mąką.
W misce utrzeć masło ze zwykłym cukrem na puszystą masę . Dodawać żółtka
po jednym , cały czas miksując masę.
Do dużej misy przesiać mąkę , sól i proszek do pieczenia. Wsypać stopniowo do masy ,
dolewając na przemian sok pomarańczowy i mieszając. Dodać esencję pomarańczową i
startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wymieszać .
2 - Przelać masę do foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 50 - 55
minut .
3 - Robimy syrop: do rondla wlać sok pomarańczowy , wsypać cukier kryształ i na małym
ogniu gotować przez 5 minut, aż cukier się rozpuści.
Smacznego
SKŁADNIKI :
- 225g miękkiego masła
- 225g cukru
- 4 jajka
- 425g mąki pszenej
- szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml świeżego soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
SYROP :
- 200ml soku pomarańczowego
- 200g cukru kruształu
WYKONANIE :
1 - Posmarować tłuszczem formę do babki o średnicy 25cm i wysypać mąką.
W misce utrzeć masło ze zwykłym cukrem na puszystą masę . Dodawać żółtka
po jednym , cały czas miksując masę.
Do dużej misy przesiać mąkę , sól i proszek do pieczenia. Wsypać stopniowo do masy ,
dolewając na przemian sok pomarańczowy i mieszając. Dodać esencję pomarańczową i
startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wymieszać .
2 - Przelać masę do foremki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 50 - 55
minut .
3 - Robimy syrop: do rondla wlać sok pomarańczowy , wsypać cukier kryształ i na małym
ogniu gotować przez 5 minut, aż cukier się rozpuści.
4 - Wyjąć babkę z piekarnika i pozostawić w foremce na 10 minut. Wierzch nakłuć i
pędzelkiem posmarować połową syropu.
Po 10 minutach wyłożyć babkę i drugą stronę posmarować resztą syropu. Smacznego
Komentarze