Babka Pomarańczowa

                                    Babka  Pomarańczowa


               SKŁADNIKI :

  • 225g      miękkiego  masła
  • 225g      cukru
  •   4          jajka
  • 425g      mąki  pszenej
  •               szczypta  soli
  •   3          łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  • 300ml    świeżego  soku  pomarańczowego
  •   1          łyżeczka  esencji  pomarańczowej 
  •   1          łyżeczka  startej  skórki  z  pomarańczy

                             SYROP :
  • 200ml    soku  pomarańczowego
  • 200g      cukru  kruształu

             WYKONANIE :

1 -  Posmarować  tłuszczem formę  do  babki  o  średnicy  25cm  i   wysypać  mąką.
       W  misce  utrzeć  masło  ze  zwykłym  cukrem  na  puszystą  masę .  Dodawać  żółtka  
       po  jednym ,  cały  czas  miksując  masę.  
       Do  dużej  misy  przesiać  mąkę ,  sól  i   proszek  do  pieczenia.  Wsypać  stopniowo  do  masy ,
       dolewając  na  przemian  sok  pomarańczowy  i  mieszając.  Dodać  esencję  pomarańczową  i
       startą  skórkę  z  pomarańczy.  Delikatnie  wymieszać .

2 -  Przelać  masę  do  foremki  i  piec  w  piekarniku  rozgrzanym  do  180*C  przez  około  50 - 55
       minut . 

3 -  Robimy  syrop:  do  rondla  wlać  sok  pomarańczowy ,  wsypać  cukier  kryształ  i  na  małym
      ogniu  gotować  przez  5  minut,  aż  cukier  się  rozpuści. 

4 -  Wyjąć  babkę  z  piekarnika  i  pozostawić  w  foremce  na  10  minut.   Wierzch  nakłuć  i
       pędzelkiem  posmarować  połową  syropu.
       Po  10  minutach  wyłożyć  babkę  i  drugą  stronę  posmarować  resztą  syropu. 

          Smacznego
  

Komentarze

Popularne posty