Czy wiesz że ...
BRZOSKWINIE :
Bogate źródło wit. : A, C, PP, B1, B2,
Mają sporo żelaza, magnezu i wapnia. Pomagają cierpiącym na niedokrwistość i schorzenia reumatyczne.
CZARNE JAGODY :
Mają wit. A, C, B1, i P, składniki mineralne takie jak: sód, potas, wapń, fosfor i żelazo.
Zalecane są osobom, które mają kłopoty ze wzrokiem. Zapobiegają biegunkom i łagodzą stany zapalne jelit.
JEŻYNY :
Zawierają wit. C, E, B oraz wapń, sód, potas, fosfor, magnez i żelazo.
Działają lekko napotnie. Uspokajają nerwy i normalizują pracę serca.
MALINY :
Mają dużo wit. C, A, B1, B2, PP oraz żelazo, fosfor i miedź.
Działają uspokajająco, ale też rozgrzewają i łagodzą kaszel.
MORELE :
Mają sporo wit. C i beta-karotenu.
Zawierają też żelazo, potas, i magnez. Polecane są osobom z nadkwasotą,
niedokrwistością i rekonwalescentom.
POZIOMKI :
Są szczególnie bogate w żelazo, fosfor, siarkę, potas i krzem.
Sporo jest w nich wit. C, P i K.
Dobrze służą osobom skarżącym się na dolegliwości reumatyczne.
TRUSKAWKI :
Mają więcej wit. C niż cytryny i pomarańcze! Dostarczają kwasu foliowego i potasu.
Są unikalnym źródłem kwasu ellagowego, o którym mówi się, że ma właściwości antynowotworowe.
WIŚNIE i CZEREŚNIE :
Zawierają wit. A, C, P i B, oraz potas, żelazo, jod, magnez i fosfor.
Działają moczopędnie, likwidują obrzęki, łagodzą dolegliwości stawów.
PŁATKI OWSIANE :
Zawierają witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
Ich regularne spożywanie może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
a także zapobiegać miażdżycy . Popularną skądinąd sycącą i odżywczą owsiankę z powodzeniem można zastąpić owsianymi ciastkami podawanymi z jogurtem.
Bogate źródło wit. : A, C, PP, B1, B2,
Mają sporo żelaza, magnezu i wapnia. Pomagają cierpiącym na niedokrwistość i schorzenia reumatyczne.
CZARNE JAGODY :
Mają wit. A, C, B1, i P, składniki mineralne takie jak: sód, potas, wapń, fosfor i żelazo.
Zalecane są osobom, które mają kłopoty ze wzrokiem. Zapobiegają biegunkom i łagodzą stany zapalne jelit.
JEŻYNY :
Zawierają wit. C, E, B oraz wapń, sód, potas, fosfor, magnez i żelazo.
Działają lekko napotnie. Uspokajają nerwy i normalizują pracę serca.
MALINY :
Mają dużo wit. C, A, B1, B2, PP oraz żelazo, fosfor i miedź.
Działają uspokajająco, ale też rozgrzewają i łagodzą kaszel.
MORELE :
Mają sporo wit. C i beta-karotenu.
Zawierają też żelazo, potas, i magnez. Polecane są osobom z nadkwasotą,
niedokrwistością i rekonwalescentom.
POZIOMKI :
Są szczególnie bogate w żelazo, fosfor, siarkę, potas i krzem.
Sporo jest w nich wit. C, P i K.
Dobrze służą osobom skarżącym się na dolegliwości reumatyczne.
TRUSKAWKI :
Mają więcej wit. C niż cytryny i pomarańcze! Dostarczają kwasu foliowego i potasu.
Są unikalnym źródłem kwasu ellagowego, o którym mówi się, że ma właściwości antynowotworowe.
WIŚNIE i CZEREŚNIE :
Zawierają wit. A, C, P i B, oraz potas, żelazo, jod, magnez i fosfor.
Działają moczopędnie, likwidują obrzęki, łagodzą dolegliwości stawów.
PŁATKI OWSIANE :
Zawierają witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
Ich regularne spożywanie może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
a także zapobiegać miażdżycy . Popularną skądinąd sycącą i odżywczą owsiankę z powodzeniem można zastąpić owsianymi ciastkami podawanymi z jogurtem.