Czy wiesz że ...

             BRZOSKWINIE :

Bogate  źródło  wit. : A, C, PP, B1, B2,
Mają  sporo  żelaza,  magnezu  i  wapnia.  Pomagają  cierpiącym  na  niedokrwistość  i  schorzenia  reumatyczne.


            CZARNE   JAGODY :

Mają  wit.  A, C, B1,  i  P,  składniki  mineralne  takie  jak:  sód,  potas,  wapń, fosfor  i  żelazo.
Zalecane  są  osobom,  które  mają  kłopoty  ze  wzrokiem.  Zapobiegają  biegunkom  i  łagodzą  stany  zapalne  jelit.


            JEŻYNY :

Zawierają  wit.  C,  E, B  oraz  wapń,  sód,  potas,  fosfor,  magnez  i  żelazo.
Działają  lekko  napotnie.  Uspokajają  nerwy  i  normalizują  pracę  serca.


             MALINY :

Mają  dużo  wit. C, A, B1, B2, PP  oraz  żelazo,  fosfor  i  miedź.
Działają  uspokajająco,  ale  też  rozgrzewają  i  łagodzą  kaszel.


             MORELE :

Mają  sporo  wit. C  i  beta-karotenu.
Zawierają  też  żelazo,  potas,  i  magnez.  Polecane  są  osobom  z  nadkwasotą,  
niedokrwistością  i  rekonwalescentom.


             POZIOMKI :

Są  szczególnie  bogate  w  żelazo,  fosfor,  siarkę,  potas  i  krzem.
Sporo  jest  w  nich  wit. C,  P  i  K.
Dobrze  służą   osobom  skarżącym  się  na  dolegliwości  reumatyczne. 



            TRUSKAWKI :

Mają  więcej  wit. C  niż  cytryny  i  pomarańcze!    Dostarczają  kwasu  foliowego  i  potasu.
Są  unikalnym  źródłem  kwasu  ellagowego,  o  którym  mówi  się,  że  ma  właściwości  antynowotworowe. 


             WIŚNIE  i  CZEREŚNIE :

Zawierają  wit. A, C, P  i  B,  oraz  potas,  żelazo,  jod,  magnez  i  fosfor.
Działają  moczopędnie,  likwidują  obrzęki,  łagodzą  dolegliwości  stawów. 






             PŁATKI   OWSIANE :


Zawierają  witaminy  z  grupy  B  oraz  nienasycone  kwasy  tłuszczowe
Ich  regularne  spożywanie  może  wpłynąć  na  obniżenie  poziomu  cholesterolu  we  krwi,
a  także  zapobiegać  miażdżycy .   Popularną   skądinąd   sycącą  i  odżywczą  owsiankę  z  powodzeniem  można  zastąpić  owsianymi  ciastkami  podawanymi  z  jogurtem.







Popularne posty